glava

Program

Novice

Kamnik, pet pred dvanajsto

Sporočilo za javnost

12. aprila so v Mariboru izvedli spontano akcijo Pet pred dvanajsto, muziciranje z balkonov historičnih zgradb po mestnem jedru. Dogodek ni imel značaja javne prireditve, zgodil se je kot klic na pomoč kulturnega sektorja, ki je zaradi pandemije potisnjena na rob preživetja. Danes, 29. aprila, ob 11.55, so se tudi v ekipi Doma kulture Kamnik ter Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik pridružili njihovi vseslovenski pobudi Pet pred dvanajsto, kjer so z nenapovedano akcijo izvedli koncert Kamniške mestne godbe.

S podporo stanovalcev so z balkonov in oken na Glavnem trgu v Kamniku koncert izvedli v podporo vsem slovenskim kulturnikom.

V vseslovenski pobudi so zapisali, da želijo sodelujoči varno in brez kršenja odlokov ponuditi mimoidočim vsaj trenutek užitka ob kulturi – v živo. Javnosti in odločevalcem pa pošljjajo jasno sporočilo, da je napočil skrajni čas za odpiranje prizorišč ter dvoran. V sporočilu poudarjajo, da ne zanikajo virusa, ne marginalizirajo nevarnosti bolezni, zdravstvene krize, skrbi za varovanje zdravja in solidarnosti za zaščito najšibkejših. Prav tako ne nasprotujejo strokovno utemeljenim ukrepom. Slovenski kulturniki želijo vedeti, na kakšen način lahko organizirajo kulturne prireditve, čeprav le za 50, 10 ali pet ljudi, vendar v živo. Na odprtih prizoriščih in v dvoranah.

V podporo slovenskim kulturnikom so sodelovali 𝘀 𝗸𝗿𝗮𝘁𝗸𝗶𝗺𝗶 𝗸𝘂𝗹𝘁𝘂𝗿𝗻𝗶𝗺𝗶 𝗻𝗮𝘀𝘁𝗼𝗽𝗶 𝗻𝗮 𝗼𝗸𝗻𝗶𝗵 𝗶𝗻 𝗯𝗮𝗹𝗸𝗼𝗻𝗶𝗵 𝘁𝘂𝗱𝗶:

Festival Ljubljana, Kulturni dom Slovenj Gradec, MKC Maribor, Avditorij Portorož v Piranu, Floating Castle Festival, Bojan Cvetrežnik duo, Ljubljana, Klemen Ramovš, Hram kulture Arnolda Tovornika, KC Semič - TIC Semič, Kulturni center Delavski dom Zagorje, MISSS - Mladinsko informativno svetovalno središče Slovenije, Kulturni dom Krško, Pionirski dom - Center za kulturo mladih, Kulturni dom Nova Gorica, SNG Nova Gorica, Goriška knjižnica Franceta Bevka, Goriški muzej, Kulturni dom Franca Bernika Domžale, Lutkovno gledališče Maribor, Gojmir Lešnjak - Gojc, Skofi, Dom kulture Kamnik, Kulturno društvo Svoboda Trbovlje, MIKK klub, Štuk, Gledališče Toneta Čufarja Jesenice, Kulturni dom v Gorici (Italija), Muzej narodne osvoboditve Maribor/National Liberation Museum Maribor, LACHA - posrkaj kulturo , KiTARNiCA, Festival Velenje, Klub eMCe plac s partnerji in drugi.

“Nismo proti ničemur. Smo ZA reševanje kulturnega sektorja,” sporočajo iz Doma kulture Kamnik, ki je del Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Pet pred dvanajsto

Skupaj s kulturnimi javnimi zavodi po vsej Sloveniji se pridružujemo pobudi Pet pred dvanajsto.
Z glasbenimi ustvarjalci smo skupaj #vbojuzakulturo!

𝗩 𝗰̌𝗲𝘁𝗿𝘁𝗲𝗸, 𝟮𝟵. 𝗮𝗽𝗿𝗶𝗹𝗮, #petpreddvanajsto – 𝟭𝟭.𝟱𝟱, z oken in balkonov na Glavnem trgu v Kamniku z Mestno godbo Kamnik.

Ogled vseh novic >>


© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik