Program

Matija Solce: Biti Don Kihot

Komedija  |  torek, 22. 9. 2020, ob 17:00  |  Velika dvorana

Matija Solce: Biti Don Kihot

ABONMA KAM'NA'SMEH

Matija Solce: Biti Don Kihot
tragikomedija

 

*Za zaključeno skupino – Abonma Kam'na'smeh

*obvezna rezervacija termina in prevzem brezplačnih vstopnic
(rezervacija termina za ogled predstave je mogoča do najkasneje zadnjega dneva pred predstavo, brezplačne vstopnice prevzamete v času uradnih ur ali eno uro pred posamezno predstavo)

Rezervacija brezplačnih vstopnic: 041 360 399 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon., tor. in pet.: 10.00–12.00, sre. in čet.: 14.00–18.00) od 1. septembra dalje.


BITI DON KIHOT

Gledališka predstava objekta za dva igralca, eno marionetno mizo in kup nenavadnih predmetov. Nadgradi motive Cervantesovega romana, vizualno poetiko Švankmajerja in nekaj dejstev iz vsakdanjega lutkovnega življenja, predstava "Biti Don Quichotte" sooči preteklost in sedanjost, posameznika in družbo, lutkarja in njegovo lutko, lutke in predmete.

Tragikomedija se začne pri revnem lutkarju, ki živi brez odra, brez luči in se mora skozi življenje prebiti le z eno marioneto. Preprosta tradicionalna lutkovna predstava z vmešavanjem  menedžerja, ki želi zgraditi komercialno uspešnico, preraste v fizično gledališče, commedio dell’arte in nadrealistične prizore, v katerih se oder širi na vse strani in se publika aktivno vključuje. In potem, ko lutka odreže nitke, ko lutkar izgubi službo, ko publika zapusti katastrofalno predstavo ... nove ideje začnejo znova rasti.

Zasnovan s pomočjo marionetnega mojstra, ki ga igrata dva vsestranska lutkarja v režiji eksperimentalno-gledališkega režiserja, predstava združuje tradicionalne in moderne interpretacije lutkovnega gledališča in na ta način dvomi v smisel te umetniške oblike. Celo z vprašanjem identitete, kulture, umetnosti in drugih postmodernih tem, bo provokacija končno postavljena v samoironijo in resignacijo. Tako se bo tudi publika po pridružitvi Don Quichotteu na njegovi divji vožnji vrnila v vsakdanji dolgčas.

V avtobiografski predstavi, postavljeni na avtorski interpretaciji arhetipa Don Kihota, se z marioneto, predmeti, razumevanjem norosti in normalnosti, spopadata Matija Solce in Tines Špik. Solcetovo raziskovanje fragmentiranega in dinamičnega predmetnega gledališča se bo hkrati združilo z obrtniško natančnostjo marionet, ki jih celo življenje razvija najboljši slovenski marionetni mojster in tehnolog Mitja Ritmanič. Mationeta  sprva funkcionira kot tradicionalno vodena v  marionetnem gledališču ter se nato »defigurira« v "gledališču iluzivnih točk", kar Solce raziskuje in razvija v vseh svojih predstavah, tako avtorskih kot v svojih režijah v javnih institucijah. Na ta način bo teza, ki jo je obravnaval tudi v svoji doktorski disertaciji, v tej postavitvi predstavlja tematsko izhodišče predstave. Boj z mlini na veter je prenesen v kontekst konflikta med različnimi žanrskimi zvrstmi gledališča, kot tudi med materialom (lutko) in animatorjem, tradicijo in post-modernizmom, med umetniškim idealizmom in pragmatičnostjo, umetnikom in družbo. Preobrati perspektive, večplastnost simbolike ter animacija predmetov, prostora, igralcev in v končni fazi – gledalcev, se postavlja na osnovi glasbenih principov in ritmizacije, kar ob t.i. principih "lutkovnosti" odpira klasični, kot tudi moderni gledališki interpretaciji novo področje performativnih oblik.

 

režija: Vida Cerkvenik - Bren, Matija Solce
scenografija, lutka: Mitja Ritmanič
igrajo: Matija Solce, Tines Špik ali Filip Šebšajevič
kategorija: odrasli
trajanje: 60 minut

 

 
 

© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik