Program

Ilona Mrgole: Grounded

Fotografska razstava  |  četrtek, 27. 1. 2021, ob 10.00  |  Galerija Doma kulture Kamnik

Ilona Mrgole: Grounded

V Galeriji DKK je do 12. marca na ogled razstava Ilone Mrgole z naslovom Grounded. Mlada kamniška fotografinja se je na študentski izmenjavi leta 2020 v Vancouvru znašla sredi epidemije. V izolaciji in intimi fotografskega studia je začela ustvarjati fotografska tihožitja s kamni, na katerih nam ponuja odgovor, kako uravnotežiti notranji nemir. In tudi sredi negotovosti in kaosa najti ravnovesje.

Več o razstavi in intervju z avtorico si lahko ogledate tukaj (https://fotoklub-kamnik.si/ilona-mrgole-grounded/).

Razstavo si lahko ogledate vsak torek in četrtek, od 10.00 do 12.00.

V galerijo lahko vstopi le ena oseba. Obiskovalce prosimo, da upoštevajo vsa pravila za preprečevanje okužb.

-----------------

Ilona Mrgole, rojena 20. 5. 1994, je prvič stopila v stik s fotografijo, ko je obiskovala Srednjo medijsko in grafično šolo v Ljubljani. Pozneje se je odločila za študij v tujini, na Akademiji Willem de Kooning v Rotterdamu. V začetku leta 2020 je bila na izmenjavi na Univerzi Emily Carr (Vancouver, Kanada), kjer je nastala serija Grounded. Je članica Foto kluba Kamnik, kjer je že večkrat razstavljala. To je njena prva samostojna razstava.

Ilona Mrgole je že od otroštva v intenzivnem stiku z naravo, od potikanja po gozdovih okoli Kamnika, pohajanja po Kamniških Alpah do obiskovanja bohinjskega konca. Kako veliko ji pomeni narava, se je zavedala šele, ko je pred štirimi leti zapustila Kamnik. Od takrat s svojim delom večinoma raziskuje odnos človeka z naravo in z novim znanjem globje odkriva tudi sebe. Že od otroštva jo navdušujejo kamni, njihove oblike in skrivnosti, ki se – kot pravi – razkrijejo z natančnim opazovanjem.

Serija Grounded je začela nastajati februarja 2020. Z raziskovanjem novega okolja je Ilona s kamni, ki jih je nabrala na različnih lokacijah Vancouvra, želela prikazati drugačen pogled. Majhne oblike, ki se skrivajo na tleh in so skoraj neopazne, je zbirala in jih odnesla v studio, kjer je začela graditi skulpture. Takrat je projekt dobil nov pomen. Ni ji šlo le za postavljanje skulptur, ampak tudi za uravnoteženje same sebe in svojih čustev v času karantene in daleč od doma. Tako je nastalo poetično potovanje v minimalizem, obliko in sebe. Izraz ravnovesje je v njenem svetu našel nov pomen.

 

 
 

© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik