Program

Ilona Mrgole: Grounded

Fotografska razstava  |  sreda, 13. 1. 2021, ob 19:00  |  Galerija Doma kulture Kamnik

Ilona Mrgole: Grounded

Galerija DKK napoveduje virtualno odprtje fotografske razstave Ilone Mrgole, predstavnice mlajše generacije kamniških fotografov in fotografinj, ki bo v sredo, 13. januarja 2021, ob 19. uri na spletnem Facebook profilu Doma kulture Kamnik.

Zaradi začasnega odloka Vlade z dne 7. 1. 2021, ki ponovno zapira galerije in muzeje od 9. do 15. 1. 2021, si razstave še ni možno fizično ogledati.

Takoj ko bodo galerije ponovno odprte, bo razstava na ogled v času uradnih ur, ponedeljek, torek in petek od 10.00 do 12.00. V galerijo bo lahko vstopila le ena oseba. Obiskovalce prosimo, da bodo upoštevali vsa pravila za preprečevanje okužb. Hvala za razumevanje.

-----------------

Ilona Mrgole, rojena 20. 5. 1994, je prvič stopila v stik s fotografijo, ko je obiskovala Srednjo medijsko in grafično šolo v Ljubljani. Pozneje se je odločila za študij v tujini, na Akademiji Willem de Kooning v Rotterdamu. V začetku leta 2020 je bila na izmenjavi na Univerzi Emily Carr (Vancouver, Kanada), kjer je nastala serija Grounded. Je članica Foto kluba Kamnik, kjer je že večkrat razstavljala. To je njena prva samostojna razstava.

Ilona Mrgole je že od otroštva v intenzivnem stiku z naravo, od potikanja po gozdovih okoli Kamnika, pohajanja po Kamniških Alpah do obiskovanja bohinjskega konca. Kako veliko ji pomeni narava, se je zavedala šele, ko je pred štirimi leti zapustila Kamnik. Od takrat s svojim delom večinoma raziskuje odnos človeka z naravo in z novim znanjem globje odkriva tudi sebe. Že od otroštva jo navdušujejo kamni, njihove oblike in skrivnosti, ki se – kot pravi – razkrijejo z natančnim opazovanjem.

Serija Grounded je začela nastajati februarja 2020. Z raziskovanjem novega okolja je Ilona s kamni, ki jih je nabrala na različnih lokacijah Vancouvra, želela prikazati drugačen pogled. Majhne oblike, ki se skrivajo na tleh in so skoraj neopazne, je zbirala in jih odnesla v studio, kjer je začela graditi skulpture. Takrat je projekt dobil nov pomen. Ni ji šlo le za postavljanje skulptur, ampak tudi za uravnoteženje same sebe in svojih čustev v času karantene in daleč od doma. Tako je nastalo poetično potovanje v minimalizem, obliko in sebe. Izraz ravnovesje je v njenem svetu našel nov pomen.

 

 
 

© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik