V DKK ustvarjajo

Dom kulture Kamnik

DKK

Sedanji Dom kulture Kamnik je bil, takrat pod imenom Kino dom Kamnik, zgrajen leta 1953 kot del Kemične industrije Kamnik, popularno poimenovane Barutana ali Smodnišnica. S solidarnostnim delom so si ga zgradili delavci sami, ki pa so vrata doma odprli tudi drugim. V domu so potekale redne kino predstave, v zgornji mali dvorani se je ob petkih plesalo. V kleti je bila sprva javna umivalnica s tuši, pa tudi nekaj stanovanj in kuhinja z jedilnico. Zanimiv del je bil tudi t. i. Gorenjski kotiček. To je bilo z lesom opremljeno večje stanovanje oziroma jedilnica, kamor so peljali jest imenitnejše goste. Med drugimi sta dom obiskala tudi Josip Broz Tito in njegova žena Jovanka.

V sedemdesetih in osemdesetih letih je bila najpomembnejša dejavnost Kino doma filmski program. Za ljubitelje filma so pripravili abonma, v domu so gostovale velike gledališke in operne hiše. Oder je bil za tiste čase dobro opremljen, imel je celo vrtljivi del in orkestrsko jamo.

Kino dom so prvič (in upajmo zadnjič) zaprli leta 1991. Eden od glavnih razlogov je bilo zmanjšanje obiska kino predstav, kar je bil takrat splošen pojav. Upadlo je tudi zanimanje za gledališke predstave. Tako se je od leta 1991 do 2002 začelo burno obdobje različnih neuspešnih poizkusov, kako oživiti Kino dom. Med najbolj zanimivimi je vsekakor kamniški tehno-rave center leta 1999 in dvorana za boks okoli 2000. V pododrju so vadile različne alternativne kamniške glasbene zasedbe (Corkscrew, Arche, Not, Regrad), zaprašeni oder pa je od leta 1996 naprej uporabljalo tudi kulturno društvo Priden možic. Prej omenjeni Gorenjski kotiček je na uporabo dobilo Prvo slovensko kulturno društvo Lira, eno manjšo sobo pa tudi Mešani pevski zbor Odmev. Ostalo je tudi štirisobno stanovanje, kjer sta prebivala zakonca Burkeljca, hišnika v Kino domu.

Leta 2002 se je takratni župan Kamnika Tone Smolnikar odločil, da bo stavbo prenovil. Vzrokov je bilo več, poleg prihajajočih lokalnih volitev predvsem nova »moda« v slovenskem gledališču – lahkotne komedije, ki so gostovale po Sloveniji. Mnoge občine so zato začele prenavljati svoje obstoječe, a zaprašene kulturne domove.

Leta 2002 se je spremenilo ime hiše v Dom kulture Kamnik. Upravljanje je prevzelo kulturno društvo Priden možic, ki je do leta 2017, ko se je njihova upravljavska vloga iztekla, vzpostavilo raznoliko kulturno prizorišče v mestu.

Dom je ponovno oživel. Leta 2004 se je prvič prenovila Mala dvorana, kjer so nato domovala različna pevska in plesna društva: breakdance skupina The Rock, orientalska plesna skupina KUOD Bayani, Folklorna skupina Kamnik, Plesni klub ŠinŠin, baletni oddelek GŠ Kamnik, Mažoretna skupina Kamnik … Leta 2005 so se prenovili kletni prostori, kjer je začel delovati Mladinski center Kotlovnica. Leta 2006 se je prenovila nekdanja kinooperaterska kabina, kjer so svoje prostore dobili kamniški taborniki. Leta 2010 se je prenovila nekdanja jedilnica, nastal je Klub kino dom, kjer je nekaj časa s svojo knjigarno gostovala tudi Založba Sanje. Leta 2012 smo prenovili glavno dvorano v tribuno z naklonom in z veseljem ugotovili, da se je zaradi izjemno izboljšane vidljivosti število abonentov otroškega abonmaja dobesedno podeseterilo. Leta 2013 se je v avli v sodelovanju s Foto klubom Kamnik odprla stalna foto galerija, klub pa si je uredil snemalni studio in temnico za razvijanje fotografij v prostorih doma.

Leta 2017 je Priden možic hišo predal v vodenje in programsko upravljanje Zavodu za turizem, šport in kulturo Kamnik. V letu 2021 pa se je Dom kulture Kamnik skupaj s samostanom Mekinje združil in preimenoval v Javni zavod za kulturo Kamnik.

V tem trenutku v Domu kulture Kamnik redno delujejo Mladinski center Kotlovnica, Prvo slovensko pevsko društvo Lira, Mešani pevski zbor Odmev, Rod bistriških gamsov, Foto klub Kamnik, Mladinski svet Kamnik, baletni oddelek GŠ Kamnik, Folklorna skupina Kamnik, Javni sklad za kulturne dejavnosti - OI Kamnik. Izvajajo se tudi nekatere druge občasne dejavnosti.

Seveda pa je najpomembnejši del stavbe še vedno glavna dvorana z 243 sedeži in Klub Kino dom z do 90 sedeži. Osrednji program predstavljajo gledališki abonmaji, koncerti in razstave, gostimo (kulturne) dogodke organizacij iz Kamnika in okolice, pa tudi občinske prireditve, svečanosti ali praznovanja. Na leto (če ni koronsko) se jih nabere tudi 200 in več. Vse to upravlja in producira ekipa programskih vodij, organizatorjev, tehnikov …, ob pomoči hostesne službe, ki daje zaposlitev marsikateremu kamniškemu dijaku ali študentu.

Dobrodošli v našem in vašem Domu kulture Kamnik.

Spletna stran: www.domkulture.org
Telefon: 01 831 82 26
Elektronska pošta: info@domkulture.org


MLADINSKI CENTER KOTLOVNICA
Kotlovnica

Zavod Mladinski center Kotlovnica Kamnik je namenjen kvalitetnemu in ustvarjalnemu preživljanju prostega časa mladih. V prostorih mladinskega centra potekajo različne ustvarjalne delavnice za mladino, kot so: video, foto, gledališke, stripovske in računalniške delavnice, organiziramo seminarje ozvočevanja prireditev in druge tehnične delavnice za mlade, organiziramo mednarodne izmenjave,  projekte s področja prostovoljstva ter druženja ob filmih, knjigah ter računalniških in družabnih igrah. Ob koncih tedna potekajo koncerti, predstave, razstave, poezijski in večeri impro gledališče. V studiu pa se odvija zvočna in video produkcija. Mladim pa MC Kotlovnica nudi tudi informacije in svetovanje ter prostor za kreativno in kvalitetno preživljanje prostega časa, deluje pa tudi kot info pisarna za Erasmus + programe.

Spletna stran: www.kotlovnica.si
Telefon: 070 405 484
Elektronska pošta: info@kotlovnica.si


JSKD, OBMOČNA IZPOSTAVA KAMNIK

Območna izpostava JSKD s sedežem v Kamniku večinski del svoje dejavnosti izvaja na območju Občin Kamnik in Komenda. Na področju izpostave je registriranih nad štirideset kulturnih društev, pri čemer je tradicionalno najvidneje zastopana zborovska glasba, sledijo likovne dejavnosti, gledališče, instrumentalna glasba, folklora, fotografija in film, literatura, ohranjanje kulturne dediščine in uveljavljanje novejših večpredstavnih izraznosti, medtem ko plesno področje bolj ali manj ostaja v domeni komercialno zasnovanih klubskih ponudb.

Spletna stran: www.jskd.si
Telefon: 01 831 98 30
Elektronska pošta: oi.kamnik@jskd.si


GLASBENA ŠOLA KAMNIK
Glasbena_sola

Glasbena šola Kamnik ima bogato tradicijo in jasno zastavljeno vizijo dela šole v prihodnosti. Šola želi, da bi njihovi učenci radi prihajali k pouku in se dobro počutili v šoli in da bi postali zadovoljni glasbeniki ali baletniki, ki bi si glasbo izbrali za svojo poklicno pot ali pa se z njo ukvarjali ljubiteljsko.

V Domu kulture Kamnik deluje baletni oddelek Glasbene šole Kamnik, gostimo pa tudi učence, ki pilijo svoje znanje igranja na različna tolkala.

Spletna stran: www.g-kamnik.lj.edus.si
Telefon: 01 830 34 36
Elektronska pošta: gs.kamnik@guest.arnes.si


PLANINSKO DRUŠTVO KAMNIK - PLEZALNA STENA
Planinsko_drustvo_Kamnik

Planinsko društvo Kamnik je eno najstarejših društev v našem okolišu, saj je bilo ustanovljeno že davnega leta 1893. Sestavljajo ga različni odseki: Alpinistični, Mladinski, Odsek za gospodarstvo in koče, Odsek za planinske poti, Odsek za varstvo narave, Planinske skupine na šolah, Vodniški odsek ter Športno plezalni odsek.

Slednji ima v najvišjem nadstropju Doma kulture Kamnik postavljeno tudi plezalno steno, na kateri izvajajo pouk Mladinske šole športnega plezanja, ki dosega vidne rezlutate tudi na državni ravni. Stena pa je namenjena tudi rekreativcem, in sicer v ponedeljek in petek med 19. in 22. uro ter od torka do četrtka od 20. do 22. ure.

Spletna stran: www.drustvo-pdkamnik.si
Telefon: 01 839 13 45
Elektronska pošta: pdkamnik@siol.net
 
PRVO SLOVENSKO PEVSKO DRUŠTVO LIRA KAMNIK
Lira


Nekaj vznesenega je, če se ljudje zberejo; ne le, da bi ob pesmi preživeli vesele ure, temveč da želijo to veselje deliti tudi z drugimi. To je bilo zagotovo glavno vodilo ustanoviteljem Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik davnega leta 1882. Najstarejše slovensko pevsko društvo je temu idealu ostalo zvesto do današnjih dni in je gojenju pesmi, še posebno slovenske ljudske pesmi, namenjalo posebno pozornost. Pevci Lire so slovensko ljudsko pesem in tako tudi ime Slovenije in Kamnika ponesli daleč čez državne meje. Sodelovali so na različnih festivalih in tekmovanjih v Sloveniji in po Evropi, v svoji bogati zgodovini so dosegli kar nekaj mednarodnih priznanj na področju moškega zborovskega petja.

Društvo ima prostore v 1. nadstropju Doma kulture Kamnik, kjer redno vadi, v jesenskem ali zimskem času pa se v Veliki dvorani Doma predstavi na letnem koncertu.

Spletna stran: www.lira-kamnik.si
Telefon: 041 799 999 (predsednik zbora, Tone Rakar)
Elektronska pošta: tone.rakar@gmail.com
 
MEŠANI PEVSKI ZBOR ODMEV
Odmev

Mešani pevski zbor Odmev šteje okoli 40 pevk in pevcev, ki jih združuje pesem, pa naj si bo klasična, črnska duhovna ali lepa slovenska narodna. PPovprečna starost pevcev v zboru je dobrih trideset let, pa čeprav zbor deluje od leta 1981. V svoji več kot trideset letni zgodovini je zbor prejel številna priznanja in nagrade tako na domačih tekmovanjih, kot tudi v tujini, plakete pa pridno osvajajo predvsem v zadnjih letih.

Zbor ima svoje prostore v 1. nadstropju Doma kulture Kamnik, v Mali dvorani doma redno vadijo ob četrtkih zvečer, njihovi koncerti v Veliki dvorani pa so vedno izredno dobro obiskani.

Spletna stran: http://odmev-kamnik.si/
Telefon: 051 696 040
Elektronska pošta: mepz.odmev@gmail.com
 
FOTO KLUB KAMNIK
FKK

Foto klub Kamnik je prostovoljno in neprofitno društvo, ki se ukvarja z digitalno in analogno fotografijo. Ustanovljeno je bilo decembra 2004 na pobudo in željo nekaterih mladih Kamničanov – amaterskih fotografov, ki smo želeli v Kamniku zapolniti praznino na tem področju. Klubske prostore so preuredili v studiu Doma kulture Kamnik. Ustvarili so prijazen prostor za druženje, ustvarjanje, učenje in spoznavanje starih tehnik v klasični temnico za črno bele fotografije.

Cilji kluba so poleg druženja v isti interesni skupini ljudi, tudi dvig nivoja umetniškega izražanja članov, promocija lokalne skupnosti preko povezovanja z različnimi lokalnimi ter fotografskimi društvi in sorodnimi institucijami po Sloveniji in preko meja.
Z omenjenimi cilji, ki so rezultat želje po druženju in razvijanju amaterske fotografije, se društvo trudi razvijati številne aktivnosti, kot so: organizacija in sodelovanje na skupinskih in samostojnih razstavah, organizacija izobraževalnih delavnic in tečajev, organizacija fotografskih ekskurzij po domovini in tujini, organizacija in soorganizacija društvenih fotografskih natečajev ter sodelovanje članov na natečajih v Sloveniji in tujini.

Spletna stran: www.fotoklub-kamnik.si
Telefon: 041 239 003 (Bojan Težak)
Elektronska pošta: info@fotoklub-kamnik.si
 
ROD BISTRIŠKIH GAMSOV KAMNIK
RBG

Rod Bistriških Gamsov Kamnik je včlanjen v Zvezo Tabornikov Slovenije (ZTS) in v Mladinski Svet Kamnik (MSKA). Glavna dejavnost rodu so tedenski sestanki z otroki, ki potekajo na različnih osnovnih šolah (OŠ Marije Vere, OŠ Stranje, OŠ Toma Brejca, OŠ Frana Albrehta in OŠ Mekinje), taborniški sobi v Domu kulture Kamnik ali na prostem. Pri tabornikih se poleg taborniških veščin naučijo tudi dela v skupini, odgovornosti – do sebe, ostalih ljudi, narave itd. Temeljno vlogo pri duhovnem razvoju mladih ljudi torej igra narava. Zato naj bi se, kadarkoli je to možno, vse dejavnosti, ki se pojavljajo na raznih projektih, akcijah itd. odvijale na prostem, v stiku z naravo, kajti ta ustvarja idealno okolje, v katerem lahko poteka harmoničen in celovit razvoj mladega človeka. Vsako leto organiziramo tudi zimovanje in taborjenje in se udeležujemo različnih akcij, tako rodovih, kot tudi akcij organiziranih s strani ZTS.


Spletna stran: www.rbg-kamnik.si
Telefon: 031 549 914 (Matija Jerin, načelnik)
Elektronska pošta: info@rbg-kamnik.si
 
FOLKLORNA SKUPINA KAMNIK
FS_Kamnik

Folklorna skupina Kamnik od leta 2013 deluje kot samostojna skupina - nekoč so namreč delovali pod okrljiem Društva upokojencev Kamnik, zdaj pa so svoj stalni naslov našli v Domu kulture Kamnik. Njihov namen na poti k samostojnisti je predvsem, da se skupina občutno pomladi. Zato v svoje vrste vabijo mlade od 15 leta dalje, ki imajo smisel za ritem, petje, zaželjeni pa so tudi instrumentalisti. Skupina nedvomno uživa v prijetnem vzdušju ohranjanja kulturne dediščine.

Folklorna skupina vadi v Mali dvorani Doma kulture Kamnik, in sicer vsako sredo med 20.00 in 21.30.

Telefon: 041 615 610 (Janez Hribar, predsednik skupine)
Elektronski naslov: janez.hribar@siol.net

 

IVAN MITREVSKI
Ivan_Mitrevski

Ivan Mitrevski, ilustrator, stripar in pisatelj. Podpisan je pod številne stripe, knjige, učbenike, plakate, letake, oglase in igrice. Večinoma dela za otroke in mladino, občasno pa ilustrira tudi za starejše bralstvo. Njegove like prepoznate po pikrih komentarjih v oblačkih in velikanskih nosovih.

Spletna stran: ivanmitrevski.com
Telefon: 041 856 623
Elektronska pošta: ivanmitrevski@gmail.com

 


© Javni zavod za kulturo Kamnik