Program

Mateja Jurkovič: Zgodbe iz smodnišnice

Fotografska razstava  |  petek, 8. februar 2019, ob 18.00  |  Galerija Doma kulture Kamnik

Mateja Jurkovič: Zgodbe iz smodnišnice

Mateja Jurkovič

Zgodbe iz smodnišnice

otvoritev fotografske razstave

Vstop prost!


Ob slovenskem kulturnem prazniku bo v Galeriji DKK potekala otvoritev fotografske razstave Mateje Jurkovič z naslovom Zgodbe iz smodnišnice.

Zgodbe iz smodnišnice je podoba smodnišnice, ustvarjena s portreti oseb. Vsak portret je tudi osebna zgodba, ki se zlije z zgodovinskim ozadjem smodnišnice.

Rada raziskujem zapuščene kraje in objekte, ker razkrivajo svojo preteklost in obenem ostajajo dovolj skrivnostni, da burijo mojo domišljijo. Zgodba je začela nastajati, ko sem s prijateljico prvič obiskala smodnišnico. Ravno takrat je začelo deževati, zato sva vedrili v eni izmed stavb in se kratkočasili s fotografiranjem. Tam so nastale prve fotografije.

Med naslednjimi obiski sem razmišljala, kako žalostno je končala nekdaj uspešna in edinstvena kemična industrija, ki je sedaj razstreljena razpadala pod milim nebom. Vendar pa z zelenjem preraščena pogorišča ustvarjajo zanimivo in fotogenično okolje.

Isto leto sem v smodnišnici za takratno fotografsko razstavo posnela še par portretov. Za portretirance sem izbrala osebe, ki jih je ta tematika pritegnila. Želela sem namreč, da portreti odsevajo osebnost in interes oseb ter smodnišnice obenem. Fotografije so nastale spontano, med ogledovanjem in brskanjem po zapuščini.

Smodnišnico sem zatem večkrat obiskala in še danes vsake toliko zaidem tja. Skozi čas je nastalo več zgodb, ki jih želim deliti v razširjeni razstavi skupaj s prvimi fotografijami. S to razstavo želim prikazati smodnišnico kot mesto v malem; z industrijo, železnico, hišami in kmetijo, ter skupaj s portreti vzpodbujati zanimanje za kulturno dediščino in kulturno nasploh.

Mateja Jurkovič

Vljudno vabljeni!

***

Razstava bo na ogled do 13. marca v Galeriji Doma kulture Kamnik v času uradnih ur. 

 

 
 

© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik