Program

Belin

Opera in balet  |  nedelja, 2. 12. 2018, ob 19.30  |  Dom kulture Kamnik

Belin

Glasbena šola Vič - Rudnik, Simfonični orkester Cantabile

Belin

baročna opera v treh dejanjih

Vstop prost! Obvezen prevzem in rezervacija brezplačnih vstopnic.

Rezervacija in izdaja vstopnic: 041 360 399 / info@domkulture.org / pisarna DKK, Fužine 10, 1240 Kamnik (pon., tor. in pet.: 10.00–12.00, sre. in čet.: 14.00–18.00).


Režija: Henrik Neubauer

Dirigent: Marjan Gradadolnik

Igrajo: Igor Golob, Simon Podjaveršek, Beti Bratina, Živa Potočnik, Nina Mulej, dijaki Baletne šole Konservatorija za glasbo in baleta Ljubljana

Belin je bog sonca in po njem se imenuje prva opera v slovenskem jeziku. Leta 1780 je libreto napisal Tržičan iz reda bosonogih avguštincev, ki so takrat živeli v Ljubljani, Anton Feliks Dev (1732–1786), uglasbil pa poznobaročni skladatelj Jakob Frančišek Zupan. Opera je dolgo časa veljala za izgubljeno, o njej se je vedelo le iz zapisov Josipa Nollija v Imeniku slovenskih gledaliških igrokazov iz leta 1868, kjer jo opiše kot prvo dramsko delo in opero z libretom. Leta 2008 pa je partiture našel muzikolog Milko Bizjak, kot je zapisal "v zasebni zbirki pri domnevnih izvenzakonskih potomcih Zupana".

Opera Belin je nastala v času narodnega prebujanja in je po besedah režiserja Neubauerja »skozi preprosto zgodbo nosila pomembno sporočilo za slovenski narod«. Tri nimfe plujejo na otok boga sonca Belina, da bi na oltarju opravile daritve njemu v čast. Pot jim prekriža negativen lik Burja, ki od njih zahteva, naj častijo njega. Ker se mu boginje postavijo po robu, se jim maščuje z bliski, gromom in ognjem. Reši jih Belin, ki otok spet osvetli in prežari z lepoto in življenjem.

Vabljeni!

 

 
 

© Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik